EASYCALC™

Doet jouw kabelsectieberekening in 4 snelle stappen

Start de calculcatie

Wat is EASYCALC™ ?

EASYCALC™ is een betrouwbaar programma voor kabelsectieberekening. Het is een gratis tool ontworpen voor de professional: elektriciens, installateurs, ingenieurs, … waarmee je eenvoudig de sectie van een kabellengte berekent.

“ Een juiste kabelberekening is van essentieel belang voor het veilig functioneren van een elektrische installatie. Met EASYCALC™ hou je met alles rekening. ”

EASYCALC™ stap voor stap

Een correcte kabelberekening houdt rekening met de correctiefactoren van toepassing voor de installatie. EASYCALC™ doet dit ook. In 4 eenvoudige stappen, vraagt EASYCALC™ de basisinformatie op en past daarop de juiste correctiefactoren toe.

EASYCALC™ berekent in 4 eenvoudige en snelle stappen de juiste kabelsectie:

  1. Vul de elektrische basisgegevens in: stroomsterkte in Ampère of vermogen in kVA of kilowatt, de kabellengte, het spanningstype 230 of 400 Volt, DC of AC en het aantal fasen.
  2. Kies het gewenste kabeltype uit de lijst en selecteer de constructie: geef aan of je een aardingsgeleider en neutrale geleider nodig hebt
  3. Kies de installatiewijze: bovengronds of ondergronds, in bundel of los, omgevingstemperatuur enz.
  4. En klaar! Bekijk het resultaat en druk het af om bij je dossier te steken.

Soms is het als installateur moeilijk om de volledige omgevingsfactoren van een installatie in kaart te brengen. Zo weet je bijvoorbeeld niet altijd de exacte cosinus φ of omgevingstemperatuur. In dat geval gebruikt EASYCALC™ de standaardwaarden uit de normen.
Bij elk resultaat herhaalt EASYCALC™ ook telkens met welke waarden het gerekend heeft. Dit laat je toe om enkele varianten uit te testen en zo behoud je ook achteraf een helder spoor van je sectiebepaling.

Het resultaat van de berekening is de theoretische sectie die de gevraagde stroom kan vervoeren zonder risico op overbelasting (oververhitting) van de kabel zelf. Daarnaast moet de wetgeving toegepast worden die voor bv. beveiligingen strengere voorwaarden kan voorschrijven. 

Kijk hoe simpel in gebruik EASYCALC™ is:

EasyCalc van Nexans

EASYCALC™ berekent dus ook vuurbestendige kabels?

Inderdaad! We volgen hiervoor de methode van Wiedemann-Franz die algemeen aanvaard wordt als regel van goed vakmanschap en die de compartimentering in rekening brengt. Vul eenvoudigweg de lengte in van het langste stuk van de kabel dat mogelijk aan het vuur blootgesteld zal zijn en EASYCALC™ doet de rest.

Aanverwant document
pdf - 456.3 kB

Sectieberekening van vuurbestendige kabels

Download

Waar kan ik EASYCALC™ vinden?

EASYCALC™ is vrij toegankelijk op onze website onder de Tools & documenten sectie en in de Nexans APP.

Is EASYCALC™ gratis?

Inderdaad. We maken het je graag gemakkelijk. EASYCALC™ is vrij toegankelijk op onze website en in onze Nexans APP.

Neem contact op

Onderwerpen waarover je meer informatie wenst:

*Verplichte velden

Controleer je invoer en probeer opnieuw

Een e-mailadres moet een @ bevatten

Bescherming Persoonsgegevens

U hebt het recht bezwaar te maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens en/of het gebruik daarvan voor direct marketing of commerciële doeleinden

Bedankt !

Bedankt voor je bericht. Wij nemen snel contact met je op.

Fout

Er is een fout opgetreden, probeer later opnieuw.

Sluiten