- Producten
- Markten
- Nieuws
- Tools & documenten
- Duurzaamheid
- Over Nexans
- Zoeken
- Neem contact op
- Vergelijken
- Inloggen
Bedrijf
RTE en Nexans introduceren een innovatief industrieel proces voor het recycleren van aluminium hoogspanningskabels en extrahoogspanningskabels in Frankrijk
10 jul 2025
Paris, 10 juli 2025 – RTE en Nexans bundelen hun expertise en kondigen de start aan van een compleet industrieel proces voor het recyclen van aluminium voor de productie van elektriciteitskabels. Voor het eerst zullen kabels uit elektriciteitstransmissienetwerken in Frankrijk worden gerecycleerd, waarbij het gerecupereerde aluminium opnieuw wordt gebruikt voor nieuwe hoogspannings- en extrahoogspanningslijnen van RTE.
Dit volledig in Europa uitgevoerde proces zal jaarlijks ongeveer 600 ton aluminium recyclen uit 1.000 ton afgedankte kabels (ongeveer de helft van de door RTE te demonteren kabels in 2025). Bovendien bespaart het ruim 400 ton CO₂-equivalent per jaar[1] dankzij de lagere CO₂e-uitstoot[2] van gerecycled aluminium.
De implementatie van deze recyclingkringloop voor netwerkmateriaal in Frankrijk en Europa maakt deel uit van het netwerkontwikkelingsplan (SDDR 2025), dat RTE op 13 februari presenteerde. De doelstelling is tweeledig: gebruikmaken van Franse en Europese bronnen voor grondstoffen, en de CO₂‑voetafdruk van het onderhoud en de ontwikkeling van het netwerk verkleinen. Nexans engageert zich eveneens voor een circulaire economie en metaalrecycling, om zo op een duurzame manier aan de stijgende vraag in de elektrische sector te voldoen.
Aluminium is een geschikt materiaal dat technisch hergebruikt kan worden, terwijl het blijft voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen voor transmissienetwerken. In de komende vijftien jaar zal het afvalaluminium uit de vervanging van hoogspanningskabels naar schatting een kwart van de totale aluminiumbehoefte van het RTE-netwerk vormen. Gerecycled aluminium heeft een CO₂-impact die 10 tot 20 keer lager ligt dan die van primair aluminium, en speelt dus een belangrijke rol in het verlagen van broeikasgasemissies.
Meer weten:

In 2023 startte RTE een proef met netwerkkabels in de departementen Maine-et-Loire en Corrèze. Dit experiment was succesvol en leidde tot de oprichting van het eerste recyclingsysteem met gesloten kringloop (waarbij het materiaal opnieuw gebruikt wordt voor hetzelfde doel).
Nexans staat in voor de gehele recyclingcyclus van bovengrondse kabels: deze worden landelijk ingezameld, versnipperd in Recycâbles (Noyelles-Godault, Noord-Frankrijk), waarna het aluminium wordt teruggevoerd naar productielijn voor aluminiumdraad in Frankrijk.
De aldus geproduceerde draad wordt vervolgens gebruikt in de fabriek van Nexans in Élouges, België, voor de productie van gerecycleerde kabels.
aluminium recycleren in een gesloten kringloop per jaar
CO2 minder uitstoten per jaar
van de aluminiumvereisten kan worden voldaan door het HV-netwerk te vernieuwen
gerecycled aluminium in HV-kabels in 2025
Het contract voorziet in de recycling van circa 600 ton aluminium per jaar. Hoewel de kabels in eerste instantie bedoeld zijn voor het Franse net, kunnen ook andere klanten van Nexans profiteren van de lagere CO₂-uitstoot.
Door het opzetten van deze keten kunnen Nexans en RTE ook de traceerbaarheid van gebruikte elektriciteitskabels verbeteren, zodat die aan het einde van hun gebruiksleven beter gerecycleerd kunnen worden. Vanaf dit jaar bevat het door RTE geïnstalleerde kabelwerk 10 % gerecycled aluminium. In zijn SDDR-2025 heeft RTE vooropgesteld om het gehalte gerecycleerd aluminium in zijn hoogspanningskabels geleidelijk op te trekken tot 30% tegen 2040.
“ Met dit partnerschap tonen we eens te meer dat we ons volop inzetten voor een duurzame en koolstofarme elektrificatie. Door met onze vertrouwde partner RTE deze volledige recyclagekringloop op te zetten, geven we voorrang aan efficiëntie, duurzaamheid en het behoud van de hulpbronnen van onze aarde. Door de hele waardeketen in te zetten en te ondersteunen, spelen we een voortrekkersrol en geven we het goede voorbeeld voor het hele Frans en Europese elektriciteitslandschap. ”
Vincent Dessale
Senior executive vice-president van Nexans, verantwoordelijk voor strategische projecten en key accounts“ In het kader van onze publieke opdracht willen we investeren in toekomstgerichte sectoren die bijdragen aan de energietransitie. Samen met Nexans gaan wij de technische uitdaging aan om in Europa een kwalitatief hoogstaande, gesloten recyclagekringloop voor onze kabels op te zetten. Zo vergroten we de circulariteit van onze aluminiumvoorziening. Dit sluit aan bij de dubbele ambitie van RTE: enerzijds investeren met partners, vooral in Frankrijk en Europa, en anderzijds de CO₂-voetafdruk van onze activiteiten verkleinen — beide essentieel voor de uitbouw van ons netwerk. ”
Thomas Veyrenc
Lid van de raad van bestuur van RTE, algemeen directeur belast met economie, strategie en financiënAanverwante documenten
Onze websites
Kies het land voor lokale producten en oplossingen
-
Africa
- Africa
- Ghana
- Ivory Coast
- Morocco
- North West Africa
- Americas
- Asia
- Europe
- Oceania