Duurzaamheid

Nexans sluit zich aan bij de Circulair Plastics Alliance om ter stimulatie van circulariteit

19 dec. 2022
Nexans, Circular Plastics Alliance

Er wordt geschat dat er tegen 2050 meer plastic dan vis in de wereldzeeën zal zijn als er geen proactieve maatregelen worden genomen in de hele industrie. Elk jaar komt er 8 tot 12 miljoen ton plastic in het zeemilieu terecht. Een belangrijke manier om te voorkomen dat plastic onze planeet vervuilt, is het gebruik van gerecycled plastic aanzienlijk op te voeren.

Momenteel wordt slechts zo'n 9 procent van het huidige plastic afval gerecycled, dat maakt de overgang naar een circulaire economie in de hele waardeketen van plastic van cruciaal belang. Dit is de visie van de Circular Plastics Alliance (CPA), opgericht in 2019 in Nederland en dit doel wordt  ook door de Europese Commissie gesteund. Het overkoepelende doel van de alliantie is om de EU-markt voor gerecyclede kunststoffen te laten groeien tot 10 miljoen ton in 2025.

Nexans sluit zich aan bij de Circular Plastics Alliance

In september 2022 werd Nexans lid van de Circular Plastics Aliance als onderdeel van haar algemene klimaatbelofte om de milieuvoetafdruk van haar activiteiten en van haar waardeketens te verminderen. Deze belangrijke stap versterkt de inzet van Nexans voor de recycling, inkoop, productie, distributie, gebruik en grondstoffenefficiëntie van kunststoffen in de producten en verpakkingen van het bedrijf.

Bovendien biedt de expertise van de CPA ondersteuning op het gebied van kunststofrecycling, verpakkingsontwerp, producten en logistiek. Dankzij de deskundige kennis kunnen ze een bijdrage leveren bij de implementatie en tests die momenteel worden uitgevoerd in de vestigingen van Nexans in Europa.

De vestiging van Nexans in Buizingen gaat over op 30% gerecycleerde kunststof voor alle verpakkingsmaterialen

Een van de belangrijkste doelstellingen van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) van Nexans is het beperken van het verbruik van hulpbronnen. Met de geleidelijke overgang naar een circulair bedrijfsmodel, is de overstap naar gerecycleerde kunststoffen een belangrijk aandachtspunt. In het logistiek centrum van Nexans in Buizingen, België, bestaat het verpakkingsmateriaal nu uit 30 procent gerecycled kunststof.

Nexans gebruikt haar lidmaatschap van de CPA om gerecycled plastic verpakkingsmateriaal aan te schaffen en neemt actief deel aan de recycling van plastic door via haar distributiepartners plastic verpakkingsafval in te zamelen. Dit afval wordt gerecycleerd via Nexans' lidmaatschap van de Alliance. Na recycling wordt het gebruikt in verpakkingen voor nieuwe producten.

Circulair plastic project in Nederland

Als uitbreiding van Nexans' duurzaamheidsinitiatieven, starten we in Nederland vanaf begin 2023 met onze distributiepartners een inzamelingsprogramma voor Mobiway-haspels en ander plastic verpakkingsmateriaal. Het ingezamelde plastic materiaal zal worden gerecycled en gebruikt worden voor nieuw verpakkingsmateriaal, waardoor circulaire verpakkingen ontstaan voor verpakkingsmateriaal van zowel plastic als het reeds bestaande karton.

Inkoop van gerecycleerde materialen in de vestigingen in Frankrijk

Naast het initiatief voor circulair plastic in Nederland en België is Nexans in Frankrijk actief betrokken bij de inkoop van gerecyclede materialen voor zijn producten en verpakkingen in haar vestiging in Autun. Dit wordt geleidelijk uitgebreid naar andere locaties in Frankrijk.

In de komende maanden en jaren zal Nexans nog vele andere initiatieven nemen. Het lidmaatschap van de Alliance maakt het mogelijk om de beste methodes voor circulaire kunststoffen te implementeren, van recycling, inkoop en productie tot distributie, gebruik en efficiënt gebruik van hulpbronnen.

Contactinformatie

Pascal PLACE

Press relations Benelux

Neem contact op

Onderwerpen waarover je meer informatie wenst:

*Verplichte velden

Controleer je invoer en probeer opnieuw

Een e-mailadres moet een @ bevatten

Bescherming Persoonsgegevens

U hebt het recht bezwaar te maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens en/of het gebruik daarvan voor direct marketing of commerciële doeleinden

Bedankt !

Bedankt voor je bericht. Wij nemen snel contact met je op.

Fout

Er is een fout opgetreden, probeer later opnieuw.

Sluiten